Suomalainen trukkiteollisuus teki historiaa heinäkuussa 2012, kun Cargotec OYJ:n Kalmar Rough Terrain Center eli KRTC sai suuren haarukkatrukkitilauksen suoraan USA:n puolustusministeriöltä. Kyseessä olivat maastoajoon tarkoitetut, kevyeen kapasiteettiluokkaan kuuluvat haarukkatrukit. Kerromme tässä artikkelissa, mistä trukkitilauksessa oli kyse.

Kyseessä oli merkittävä trukkitilaus

KRTC:n saama trukkitilaus oli merkittävä, sillä sen kokonaisarvon arvioidaan olleen noin 50 miljoonan euron suuruinen. Kaikkiaan tilaus sisälsi lähes 770 haarukkatrukkia, joiden toimitus Yhdysvaltoihin alkoi vuoden 2013 heinäkuussa.

KRTC:n saama tilaus kirjattiin toisen vuosineljänneksen kirjanpitoon vuonna 2012. Itseasiassa tilaus oli 2011 solmitun puitesopimuksen osa ja nyt tämä aiemmin solmittu puitesopimus sai jatkoa. Jo vuosina 2011–2012 KRTC oli saanut USA:sta trukkitilauksia, joten tilausten kokonaismäärä oli huikea – 913 haarukkatrukkia.

KRTC oli syystäkin ylpeä tilauksen johdosta

KRTC:ssa tilaus otettiin vastaan ylpein mielin ja KRTC oli toimitusjohtajansa mukaan erityisen mielissään voidessaan antaa tukensa USA:n puolustusministeriöille tarjoamalla heidän käyttöönsä KRTC:n valmistamaa lastinkäsittelylaitteistoa. Yhteistyö KRTC:n ja Yhdysvaltojen puolustusministeriön välillä on oivallinen esimerkki siitä, kuinka maailmalla arvostetaan pienen Suomen tietotaitoa ja kuinka suomalaiset yritykset ovat monin tavoin yllättävänkin kilpailukykyisiä maailmanmarkkinoilla.

Cargotec onkin erikoistunut tehostamaan erilaisten tavaravirtojen kuljetusta merellä ja maalla kaikkialla maailmassa. Tytärbrändeineen se on saavuttanut aseman yhtenä tunnetuimmista johtavista lastinkäsittely- ja kuormankäsittelyalan brändeistä. Ympäristöystävällinen toiminta, luotettavuus ja kattavat laitteiden huoltopalvelut ovat yrityksen menestyksen kulmakiviä.

Millaisia trukkeja USA:aan toimitettiin?

KRTC toimitti USA:aan haarukkatrukkeja, jotka on tarkoitettu maastoajoon. Trukin mallit olivat Kalmar RT-022 LCRTF ja Kalmar RT-240. Viimeksi mainittu on konttikurottaja ja molemmat mallit on suunniteltu varta vasten Yhdysvaltojen puolustusministeriön käyttöön. Mallit on suunniteltu siten, että ne toimivat saumattomassa yhteistyössä keskenään ja tarjoavat yhdessä kattavan maasto-olosuhteisiin soveltuvan lastinkäsittelyratkaisuvaihtoehdon.

Näitä haarukkatrukkeja voi käyttää taktisten ajoneuvojen, junavaunujen ja konttien purkuun ja lastaamiseen. Erityyppisissä maasto-olosuhteissa hyvin liikkuvat haarukkatrukit soveltuvat rauhanturva- ja armeijatehtäviin. Ne soveltuvat myös olosuhteisiin, joissa trukeilta vaaditaan pitoa ja kelluvuutta. Varsinaisten trukkien lisäksi tilaus sisälsi myös kenttähuolto- ja varaosapalveluita. Monipuoliset palvelupaketit ovatkin varmasti yksi syy siihen, että yritys pystyy tarjoamaan palveluitaan ja tuotteitaan niinkin korkeille tahoille kuin Yhdysvaltojen puolustusministeriö!